Wykorzystanie komosy ryżowej

Wartości odżywcze.

Na samym początku warto zapoznać się z tym co oferuje nam ta roślina. A w dalszym ciągu będziemy zastanawiać się co zrobić z komosy ryżowej. A więc, nasiona komosy zawierają 65% węglowodanów, 14% protein, 13% wody i 6% tłuszczu. Są właściwie bardzo dobrym źródłem błonnika, białek witamin z grupy B. Jednak po ugotowaniu zmieniają swoje procentowe wartości na 72% wody, 21% węglowodanów, 4% białka i 2% tłuszczu również obniżeniu ulegają wartości odżywcze, w 100 gramach ugotowanej komosy znajduje się 149 kcal. Dodatkowym plusem tej rośliny jest to że zawiera dużo magnezu i fosforu
natomiast nie zawiera glutenu a w dodatku jest łatwostrawna. Ciekawostką jest, że wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybicze, pomaga również w walce z chorobami, naukowcy twierdzą że może zapobiegać nowotworom.

Przygotowanie komosy ryżowej.

Napotkać ją można już w prawie wszystkich dużych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jest to oznaka że roślina ta staje się z dnia na dzień
coraz bardziej popularna, nic dziwnego ponieważ ma tak szerokie pole zastosowań w kuchni. Nadaje się na każdą porę dnia. Sporządzić z niej możemy zarówno słodkie wartościowe śniadania wykorzystując ją z owocami lub jogurtem lub pyszny lekko strawny lunch po którym będziemy mieli gwarantowane uczucie sytości na długi czas. Po jej częstym spożywaniu nie musimy martwić się o przytycie kilku kilogramów a wręcz przeciwnie dzięki niej możemy zrzucić niechciane kilogramy. Sprzedawana jest bez gorzkiej osłonki, która zawiera w sobie toksyczne saponiny powodujące nieprzyjemności naszego organizmu.
Co zrobić z komosy ryżowej? Najpopularniejszymi daniami z komosą w roli głównej są wszelkiego rodzaju sałatki. możemy je zamówić w niektórych restauracjach lub jeśli wolimi możemy przygotować ją we własnej kuchni. Nie ma w tym nic dziwnego ponieważ sprawdza się jako idealny zamiennik ryżu. W dodatku zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych dla naszego organizmu i jest uważana jako smaczniejsza niż popularny ryż.