Maczużnik, czyli energia do życia w tradycyjnym napoju

Jeśli szukacie sposobu na poprawienie koncentracji, zwiększenie ilości energii fizycznej oraz wydolności organizmu, a nie chcecie sięgać po sztuczne suplementy diety, warto zainteresować się energetycznym specyfikiem z Dalekiego Wschodu. Maczużnik tybetański zwany też cordycepsem od wieków jest stosowany przez nomadów azjatyckich do produkcji specjalnego, gorącego napoju ze sproszkowanego pasożyta-grzyba i obumarłego żywiciela-larwy ćmy. Pomimo dość makabrycznego składu, produkt ten bywa uważany za olbrzymie naturalne źródło zdrowia i siły.

Jako najważniejsze właściwości grzyba należy wymienić działanie przeciwnowotworowe (w szczególności ergosterol i nukleozyd kordycepina) i stymulujące organizm do obrony przed wirusami, bakteriami i pasożytami. Ekstrakt z grzyba poprawia odporność, może poprawiać metabolizm, równocześnie mając zbawienny wpływ na układ oddechowy – w szczególności w przypadku chorób oskrzeli, astmy. W składzie grzyba znajduje się wiele substancji aktywnych biologicznie, co wpływa na wiele właściwości prozdrowotnych.

Oprócz gatunku występującego wyłącznie w Tybecie, inne rodzaje tego grzyba pojawiają się na terenie całej Azji i Europy.