Jesteś tutaj:  Do domu  /   Przepisy  /   Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

Komentarze są wyłączoneStyczeń 26, 2017  ·  w Przepisy

Składniki:

  • Makaron razowy spaghetti, 50 g
  • Krewetki 31/40, 150 g
  • Pomidorki koktajlowe, 8 szt.
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Tymianek, 2 gałązki
  • Natka pietruszki, 2 gałązki
  • Liść laurowy, 3 szt.
  • Cytryna 0,5 szt.
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Posiekana natka pietruszki, 0,5 łyżki
  • Pieprz do smaku

Wykonanie:

Krewetki obieramy i usuwamy przewód pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i skórą z wyciśniętej cytryny. Natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy związujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Całość podlewamy wodą i gotujemy do czasu aż krewetki będą miękkie.
 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu.
 
Przed podaniem możemy skropić całość odrobiną soku z cytryny.

 

Smacznego!

0