Jesteś tutaj:  Do domu  /   Przepisy  /   Jajko zapiekane z pomidorem na bułce fit

Jajko zapiekane z pomidorem na bułce fit

Jajko zapiekane z pomidorem na bułce fit

Komentarze są wyłączoneLuty 6, 2017  ·  w Przepisy

Składniki:

  • Otręby pszenne, 100 g
  • Mąka orkiszowa, 450 g
  • Otręby pszenne, 100 g
  • Woda, 1 szklanka
  • Drożdże instant, 14 g
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Płatki lniane, 1 łyżka
  • Płatki górskie, 1 łyżka
  • Pestki dyni, 1 łyżka
  • Jajko, 1 szt.
  • Masło bez soli, 15 g
  • Pomidor, 1 duży plaster
  • Rukola, 1 mała garść
  • Posiekany koperek, słodka papryka, pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Masło dokładnie łączymy z posiekanym koperkiem, słodką papryką i pieprzem. Mąkę, drożdże, otręby, oliwę i wodę o temperaturze około 45 °C umieszczamy w misce. Zagniatamy 10 minut, po czym odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułki i posypujemy je płatkami i pestkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy przez 20 minut.
 
Po wypieczeniu przekrawamy bułkę na pół, smarujemy wcześniej przygotowanym masłem i kładziemy na blasze do pieczenia.
 
Na wierzchu bułki układamy plaster pomidora i rukolę. Na patelnię beztłuszczową wbijamy jajko i ścinamy jego spód, następnie bardzo delikatnie przekładamy je łopatką na ukolę i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy do momentu, kiedy jajko całkowicie się zetnie.

 

Smacznego!

0