Jesteś tutaj:  Do domu  /   Przepisy  /   Calzone Bolognese

Calzone Bolognese

Calzone Bolognese

Komentarze są wyłączoneGrudzień 13, 2016  ·  w Przepisy

Składniki:

  • Mielona wołowina, 150 g
  • Mielona baranina, 150 g
  • Seler naciowy, 160 g
  • Marchew, 60 g
  • Cebula, 40 g
  • Pulpa pomidorowa, 3 łyżki
  • Przecier pomidorowy, 1 łyżka

 

  • Cukier brzozowy 1,5 łyżki
  • Jajko, 1 szt.
  • Świeże drożdże, 7,5 g
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Ciepłe mleko 2%, 125 ml
  • Oregano, szałwia, rozmaryn, bazylia, pieprz czarny do smaku
  • Mąka orkiszowa, 200 g

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy mięso, marchew startą na grubych oczkach, seler i cebulę pokrojone w drobną kostkę, posiekane zioła, pieprz, dolewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso przestanie być surowe, po czym dodajemy pulpę, łyżkę cukru, przecier pomidorowy i dusimy jeszcze raz przez 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

W miseczce robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, połowy łyżki cukru, 100 ml mleka i łyżki mąki. Rozczyn przykryty ściereczką odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu na blat wysypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, łyżkę oliwy i rozczyn. Wyrabiamy z całości gładkie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na okrągły, cienki placek. Wykładamy na niego wystudzony sos bolognese. Brzeg ciasta smarujemy odrobiną wody i zamykamy placek, tworząc duży pieróg.

Sklejone brzegi ciasta zawijamy, żeby mieć pewność, że calzone nie rozklei się podczas pieczenia. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i bardzo gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane calzone pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.


 

Smacznego!

0