Jesteś tutaj:  Do domu  /   Przepisy  /   BeefBurger

BeefBurger

BeefBurger

Komentarze są wyłączoneListopad 28, 2016  ·  w Przepisy

Składniki na bułki:

  • Mąka orkiszowa, 250 g
  • Woda, 100 ml
  • Drożdże, 5 g
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Jajko, 1 szt.
  • cukier brzozowy, 1 łyżka
  • sezam do posypania bułek
  • żółtko do posmarowania bułek

Składniki na burgera:

  • Polędwica wołowa lub antrykot, 750 g
  • Rozgnieciony czosnek, 2 ząbki
  • Starta skórka cytryny, 0,5 łyżeczki
  • Posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
  • Żółtko, 2 szt.
  • Posiekana kolendra, kmin mielony, cynamon, pieprz cayenne, pieprz czarny do smaku

Pozostałe składniki:

  • Sałata lodowa, 5 liści
  • Czerwona cebula grillowana na patelni po mięsie, 5 dużych plastrów
  • Jogurt naturalny, 5 łyżek
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Posiekany rozmaryn, 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny do smaku

Wykonanie bułek
Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ja ścierką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
 
Wykonanie burgera
Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięso formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
 
Wykonanie całości
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200 stopni do momentu, kiedy się zrumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na tak przygotowane pieczywo kładziemy grillowaną cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.

 

Smacznego!

0